Een man en een vrouw, stedenbouwkundigen staan voor een gebouw

Stedenbouwkundigen Greetje en Eric

“Het contrast tussen het heel grote en het fijne is voor mij echt iets Utrechts.”

In een groeiende stad als Utrecht wordt het slim gebruiken van de beschikbare ruimte steeds belangrijker. Groenvoorziening, leefbaarheid en werkgelegenheid zijn onderwerpen die ertoe doen voor Utrecht. Om daar inrichting aan te geven, denken ontwikkelaars, bewoners, ondernemers en organisaties mee. Om hun belangen om te toveren naar uitvoerbare plannen, zijn stedenbouwkundigen zoals Greetje en Eric onmisbaar. Greetje de Jager en Eric Rossen vertellen over hun werk als stedenbouwkundigen voor de gemeente Utrecht.

Stedenbouw in Utrecht

“Als stedenbouwkundigen houden wij ons bezig met het ontwerpen van de stad. Dat doen we op iedere schaal: van stadsniveau tot huizenblok. Bij ieder plan kijken we hoe het past in de stad. We denken na over allerlei aspecten. Hoe komt dat eruit te zien in de stad, de wijk en de straat? Hoe is het bereikbaar? En hoe ga je om met bestaande gebouwen? We hebben natuurlijk een historisch centrum. Dat is allemaal beschermd door het Rijk. Die historie moet en wil je behouden, ook bij nieuwe ontwikkelingen.”

Het unieke Utrecht

Over zo’n 15 jaar komen er een kwart meer mensen in de stad werken, wonen en recreëren. Voor een groot deel moet dat gebeuren in de bestaande stad. Dat betekent ook dat er meer mensen in dezelfde ruimte moeten leven. Dit vraagt om de beschikbare ruimte zo goed mogelijk te benutten. Dat is een behoorlijke uitdaging, waarbij ook keuzes gemaakt moeten worden. De stad gaat in allerlei opzichten veranderen. Als stedenbouwkundige helpen we om die verschillende opgaven in onderlinge samenhang te bezien en te ontwerpen. Om van daaruit de keuzes in beeld te brengen die resulteren in een fijne stad om in te leven.”

“Je moet hier het station uitstappen en direct het gevoel krijgen dat je in Utrecht bent.”

Spraakmakende projecten

“Een van de bekendste en meest spraakmakende projecten in de stad is natuurlijk de Catharijnesingel. Met deze ontwikkeling heeft de (binnen)stad een enorme kwaliteitsimpuls gekregen.  Door de jaren heeft de singel allerlei functies en verschijningsvormen gekend. Van verdediging van de stad, naar flaneren in het Zocherplantsoen in een drukker wordende stad naar een snelweg in de stad om het centrum van de stad met de auto bereikbaar te maken. Dit autoverkeer past natuurlijk niet meer bij het Gezond stedelijk Leven in Utrecht. Met het terugbrengen van het water is de cultuurhistorische waarde hersteld, maar is tegelijkertijd invulling gegeven aan duurzaamheid en ecologie en zijn veilige fietsroutes gemaakt.

“Ook de Merwedekanaalzone ondergaat een enorme metamorfose. Van oudsher hebben zich hier (industriële) bedrijven gevestigd. Het gebied stond grotendeels in de hekken en was niet toegankelijk voor bewoners van de stad. Deze ‘achterkant van het station’ verandert in groene en (grotendeels) autovrije stadswijken, met de focus op fietsen, wandelen en recreëren in een groene omgeving. De geschiedenis van het gebied wordt weer zichtbaar gemaakt door landschapselementen en bestaande industriegebouwen een prominente plek te geven in het ontwerp. Wat vroeger een fabriek was, is straks misschien een restaurant of bibliotheek.”

Blik op de toekomst

“Stadsontwikkeling is vaak een kwestie van lange adem. Een gemiddeld project kan zomaar 5 tot 15 jaar duren.  Als stedenbouwkundige bij de gemeente Utrecht werk je in een dynamische omgeving, met uiteenlopende partijen, aan opgaven van nu en de toekomst. Je werkt niet alleen aan een project, maar je bouwt echt aan de stad van de toekomst, dat maakt het werk uniek, maar ook uitdagend. Want hoe transformeer je een stad die goed functioneert in het hier en nu, naar de stad van de toekomst? Hoe zorgen we dat onze inwoners straks binnen 10 minuten lopen of fietsen bij sport, school en werk zijn? Hoe krijg je de stad leefbaar en klimaatbestendig? En hoe doen we dat allemaal zonder het echte Utrechtse karakter te verliezen? Dat zijn voor een stedenbouwkundige unieke vraagstukken. En dat allemaal in een onwijs gezellig team. We maken elkaar écht beter en staan altijd klaar voor een ander. Het is fijn dat we zulke korte lijntjes hebben. Dat we allemaal aan hetzelfde doel werken, helpt daarbij enorm.”

Wil jij als stedenbouwkundige ook bijdragen aan de stad van de toekomst? Wat jij kan, heeft Utrecht nodig!
Bekijk de vacatures of maak een Jobalert aan.

Uitgelichte bouw en techniek vacatures

Programmamanager Wegen Constructies en Installaties

Speel een cruciale rol in het realiseren van projecten in de openbare ruimte en draag bij aan het verbeteren van onze organisatie!

  • wo
  • 36 uur
  • 5070 - € 6862
  • Solliciteer vóór 18 november 2024
Bekijk vacature

Senior constructeur

Ga jij complexe vraagstukken niet uit de weg en krijg jij energie van het leveren van maatwerkoplossingen?

  • wo
  • 32 - 36 uur
  • 4264 - € 6072
  • Solliciteer vóór 1 november 2024
Bekijk vacature