Een medewerker staat in de tuin van het Jouwhuisslimmer huis.

Senior Beleidsadviseur Claudia

Een hecht team dat veel gedaan krijgt.”

Slimme professionals met veel kennis. Die werken graag voor de gemeente Utrecht. Zowel techneuten als hoogopgeleiden op sociaal maatschappelijk vlak, met grote interesse in wat mensen beweegt. Maar ook resultaatgerichte projectmanagers. Claudia werkt met zo’n 80 collega’s aan de energietransitie en weet: Utrecht heeft al deze disciplines hard nodig. De technische mensen, de mensen-mensen én de regelmensen. Als bouwkundige werkt ze graag aan technisch goede en concrete oplossingen. Sinds ze in januari 2020 bij Utrecht werkt aan de deelopgave wonen, hoort ze ook de verhalen. Over energiearmoede. De onzekerheid over de hoogte van de rekeningen. Het is de missie van haar team om daar wat aan te doen. Náást het bereiken van een duurzame stad. “Dit zijn echt serieuze onderwerpen.”

“Ik ga graag op de fiets. Een half uurtje rijden vanaf mijn woonplaats Maarssen. Niet elke dag hoor. Als het regent, pak ik het ov. Utrecht ligt recht naast het station. Een prachtige gemeente, één van de 4 grootste van Nederland. En wat een ambitie. Ik heb bouwkunde gestudeerd en wonen heeft me altijd geïnteresseerd. Duurzame oplossingen in wonen, dat was vroeger nog een geitenwollensokken-onderwerp. Maar het werd steeds meer een issue en ook in de technische hoek steeds interessanter. Energiebeleid, dat werd mijn rode draad. Werken op het snijvlak van techniek en maatschappij. Ik wist wel dat ik uiteindelijk in de publieke sector zou belanden. Verschil willen maken: als je dat in je hebt, dan zit je hier goed.”

 

De basis

“Mijn team zoekt naar aanleidingen om bewoners te attenderen op kansen rondom energiebesparing. Vervolgens geven we advies én een aanbod waar ze voordeel van hebben. Informatie over isolatie, bijvoorbeeld, of over subsidies. We willen in 2050 35% energie bespaard hebben ten opzichte van 2020. Dat doen we met allerlei projecten in Utrecht. Mooie acties zijn het verduurzamen met een hele buurt, of collectieve inkoopacties. Zo staan we regelmatig in een zaaltje met bewoners te praten. En gaan we langs de deuren. Daarbij komen we dicht bij de inwoners van Utrecht en zien we wat er speelt. De onzekerheid houdt mensen bezig. Sommigen hebben nu al moeite met rondkomen. Kunnen ze straks de energierekening nog wel betalen? Je hoopt de boodschap over te brengen dat je er bent om ze juist daarmee te helpen. Want we kunnen veel voor hen betekenen.”

Top team

“Beleid maken vergt veel overleg, denk- en schrijfwerk. Het team zorgt voor het resultaat van dat beleid. Het is mooi om dat van zo dichtbij verzilverd te zien. Met beleidsadviseurs, projectleiders, een communicatieadviseur en een projectassistent brengen we bewoners in beweging in de energietransitie. Van pas afgestudeerd tot ervaren, ons wonen-team is een gevarieerde mix. Die heb je ook nodig bij dit werk. Ik houd van die frisse wind van nieuwe collega’s. En daarnaast ook van de afweging van de ervaren mensen. We werken intensief samen en zijn hecht, we zoeken elkaar op. We groeien ook nog. Dat samen bouwen aan het team en aan de aanpak, daar krijg ik energie van. Kom je bij deelopgave wonen werken, dan kun je meteen actief aan de slag met acties om bewoners te helpen verduurzamen.”

 

Werk je graag aan grote maatschappelijke opgaves in een baan met veel vrijheid? Ga net als Claudia aan de slag voor de energietransitie in Utrecht. Laat je ambitie spreken. Klik hier voor meer informatie over de opgave Energietransitie.

Meld je aan voor onze jobalert

Utrecht heeft jou nodig. Ontvang passende vacatures in je mailbox.

Meld je nu aan