Een medewerker staat voor een muur met muurschildering.

Programmamanager Hans

Kritische vragen? Kom maar op, daar leren we van.”

Na zijn afstuderen koos Utrechter Hans bewust voor een baan bij de overheid. Inmiddels heeft hij jarenlange ervaring bij het Rijk en de provincie. Altijd ging hij voor thema´s rond milieu en duurzaamheid. Inmiddels werkt hij acht jaar aan de opgave energietransitie. Een opgave die álles raakt: wonen, werken, vervoer en centrale energievoorziening. Met grote gevolgen voor de bedrijven en burgers van Utrecht. Hij noemt het een van de ingewikkeldste uitdagingen van deze tijd. De kunst? Je niet laten afschrikken door de grootte van de opgave. “Soms moet je gewoon ergens beginnen, zelfs al heb je geen 100% zekerheid over de uitkomst.”

“Ook al lopen we als gemeente voorop met onze energie-ambities, we staan ook nog aan het begin. We zijn geen toverfee die alles kan oplossen en doen het stap voor stap. Het doel van mijn team is eigendom van energiesystemen zo organiseren dat de energietransitie zo snel en goed mogelijk verloopt. Dit eigendom gaat over infrastructuur voor elektriciteit en warmte en ook over het eigendom van nieuwe energiebronnen als windmolens, zonnevelden en aardwarmte. Daarnaast willen we de regie op energiesystemen voor nieuwbouw verhogen. Want waar de gasaansluiting vroeger de laatste stap in het bouwproces was, is het regelen van de energie nu stap 1 in een nieuwbouwwijk. Voor de duidelijkheid: zaken in publiek eigendom krijgen is geen doel op zich. Als we zien dat de markt of bewoners iets beter kunnen dan wij, dan moeten we dat vooral gebruiken. We kiezen voor alles wat helpt de energietransitie te versnellen.”

 

Pionieren

“In deze fase zijn we tegelijkertijd aan het bouwen en aan het doen. Het geheel overzien waar het moet en klein houden waar het kan, dat is de uitdaging. Mijn werk bestaat uit veel overleggen met de mensen die er verstand van hebben. Zorgen voor goede onderbouwing van voorstellen. En heldere presentaties. De lat ligt hoog bij Utrecht. De kwaliteit van de stukken moet perfect zijn. Daar moest ik in het begin aan wennen. Maar je wordt daar echt beter van. Het is logisch dat er veel van ons gevraagd wordt. Als je voorop loopt in deze veranderingen, ben je kwetsbaar. Dus je kan er geen potje van maken. Onze raad is heel kritisch en kundig. Als ik een vraag krijg waar ik geen antwoord op heb, denk ik: Hé, dat is een terechte vraag. Dat moeten we uitzoeken. Kom maar op, daar worden we beter van.”

De nieuwe generatie

“Team publiek eigendom is divers en de mensen leveren hoge kwaliteit. Ons team is onderdeel van het grote team Energietransitie. In de afgelopen periode is dat uitgebouwd van zo’n 20 naar ongeveer 80 mensen. Ook veel jongeren stromen in. Wat Utrecht zo’n aantrekkelijke werkgever maakt, is de kans veel te leren en door te groeien. Plus de ambities die we hebben rond energie. In mijn studietijd had je geen specifieke opleidingen rond thema’s als milieu of duurzaamheid. Nu studeren er mensen af die ons heel goed kunnen vertellen hoe het zit. We leren van hen en zij leren van ons. Ik denk echt dat je, als je iets wilt betekenen voor mens en milieu, bij Utrecht goed zit. We scheppen niet op over elke stap die we zetten, dat vinden we heel normaal. Maar híer gebéúrt het echt.’’

 

Wil je net als Hans van betekenis zijn voor de manier waarop het ambitieuze Utrecht de energietransitie leidt? Jouw talent hebben we nodig! Klik hier voor meer informatie over de opgave Energietransitie.

Meld je aan voor onze jobalert

Utrecht heeft jou nodig. Ontvang passende vacatures in je mailbox.

Meld je nu aan