Een medewerker staat naast ondergrondse leidingen.

Deelopgavemanager Vera

Als het pittig wordt, heb ik het naar mijn zin.”

Vraag je Vera naar het mooiste project, dan vertelt ze graag over één van de moeilijkste. Op z’n zachtst gezegd houdt ze wel van een uitdaging. De werktuigbouwkundige zoekt graag met slimme collega’s oplossingen voor technisch ingewikkelde puzzels. Dat doet ze al jaren binnen ‘haar’ thema: duurzame energie. Sinds 2005 woont ze in Utrecht. Na een periode als consultant wilde Vera meer verschil maken. Een oud-collega wees haar op deze functie bij Utrecht. Nu ziet ze letterlijk de effecten van haar werk in haar stad. Hoewel, letterlijk, infrastructuur ligt vaak onder de grond. En soms brengt een beleidsstuk of een wet de vooruitgang. Dat zien inwoners niet meteen. Maar dat er bij Utrecht volop beweging in zit, vindt Vera overduidelijk.

“Toen ik hier in 2016 begon, waren we met zo’n 7 mensen. Inmiddels is het team dat werkt aan de energietransitie vertienvoudigd. Utrecht neemt dit heel serieus en wil echt een voorbeeld zijn. In de deelopgave infrastructuur kijken we naar álle leidingen in de stad. Want die voldoen niet meer. Dat komt door meer gebruik van elektra en het vervangen van gas door andere bronnen. Dat speelt vandaag. Tegelijkertijd willen we zorgen dat de juiste infrastructuur voor de toekomst er komt. Voor nieuwe energiebronnen. Hoe doen we dat in een stad waar de grond al vol zit? Denk aan alle leidingen, riolering, ondergrondse containers. En dan komen nog de transformatorhuisjes, buffers en accu’s om alles te laten werken. Hoe combineren we dat met de opgave voor extra groen in de stad? Daar houden wij ons bijvoorbeeld mee bezig.”

 

Overbelast elektriciteitsnet

“Op dit moment is netcongestie een urgent onderwerp voor infrastructuur. Het net kan overbelast raken door de grotere behoefte aan elektriciteit. Of door het terugleveren via zonnepanelen. We willen piekbelasting op het net zoveel mogelijk voorkomen. En brengen met de netbeheerders in kaart hoe groot het probleem is. Zo komen we met goede, soms tijdelijke oplossingen. Vaak samen met andere afdelingen. Als we dit niet oplossen, kunnen we bijvoorbeeld niet bouwen. En is er de kans dat woningbouw of scholen geen stroom hebben. Samen met de provincie en het Rijk werken we aan oplossingen. Dit project is ingewikkeld en er komt enorm veel bij kijken. Het onderwerp raakt ook andere werkvelden, zoals economische zaken of gebiedsontwikkeling. Gelukkig houdt team Infrastructuur wel van een uitdaging. En ik ook.”

Kennis in huis

“Of het nu gaat om het verzwaren van netten, de bronnenstrategie of het updaten van de transitievisie met de beste warmteoplossing, de transitie is een blijvende uitdaging. Utrecht kan bijvoorbeeld geen restwarmte uit industrie halen en moet andere oplossingen vinden. We hebben ongelooflijk slimme en kundige mensen. Die echt out of the box durven denken. De kennis is hier in huis, we leunen niet te veel op externe adviesbureaus. Dat vind ik heel positief. Onze kennis houden we goed up-to-date en delen we met elkaar. Zo kijken we hoe ze warmtenetten aanpakken in Denemarken. En overleggen veel met andere gemeenten. We hebben ook goede input gegeven aan de nieuwe landelijke warmtewet, die publiek eigendom van warmtenetten bevordert. Die stap was echt nodig. Ik ben trots op wat we daaraan hebben bijgedragen.”

 

Houd jij net als Vera van een flinke puzzel en werk je graag aan dit belangrijke onderwerp? Kom de slimme en kundige collega’s van Utrecht helpen. Jouw talent hebben we nodig. Klik hier voor meer informatie over de opgave Energietransitie.

Meld je aan voor onze jobalert

Utrecht heeft jou nodig. Ontvang passende vacatures in je mailbox.

Meld je nu aan